Planera din långa cykeltur

Långväga cykelturer är ett billigt, utmanande och helt oförglömligt sätt att se världen. Men är du villig att byta ut flygplan och hotellsängar mot ett tält, två hjul och den öppna vägen?

Här är 10 bästa cykelturstips för att få dig upp från soffan och upp på sadeln.

Sätt datumet och börja planera

Att bestämma sig för att ta turen är den svåraste delen. Att sätta datumet (och ha en ungefärlig uppfattning om varaktighet) hjälper till att konkretisera din resa, vilket ger dig en deadline att arbeta mot. Nybörjare bör ge sig av under de varmare månaderna och – om du inte är angelägen om att kanalisera Sir Ranulph Fiennes – välja en enkel väg för den första veckan eller två. Träning innan din tur hjälper, men det är inte nödvändigt – du kommer att komma i form på vägen.

Köp rätt kit

Investera i det väsentliga: ett bra fristående tält, en hyfsad turcykel, vattentäta väskor (cykelväskor) och en spis. Välj en robust touringcykel med stålram med stålställ fram och bak för att hålla dina väskor. Dina väskor ska vara slitstarka eftersom de innehåller allt du behöver som tält, spis, sovsäck och matta, elektronik och kläder.

Varje gram och tum räknas. Välj lättviktsutrustning och använd torra påsar för att komprimera dina kläder. Motstå lusten att överdriva och spränga din budget på utrustning som kanske inte håller; riktiga ädelstenar, som babyservetter, myggspray och klortabletter, kostar ofta praktiskt taget ingenting.

Planera rätt väg för dig

Var du än planerar att cykla, överväg att ta bort huvudvägarna eftersom de är upptagna och ofta oinspirerande. Länder som Nederländerna är kända för sina platta och cykelvänliga stigar, medan spänningssökare tenderar att hamna direkt i Tadzjikistan och Patagonien.

Undvik onödiga omvägar

En gång i tiden var en skrynklig, hundörad, papperskopia den ultimata cykelturskamraten. Nu är det en pålitlig GPS- eller navigeringsapp. Välj en hållbar och mångsidig GPS-produkt designad med äventyrare i åtanke.

Smartphones är också ett fantastiskt alternativ om du sannolikt har regelbunden tillgång till el och internet. Du kan ladda ner kartor som inte bara visar dig de bästa vägarna, utan de bästa vägarna utanför allfartsvägarna för cykelturer. 

Skapa en budget och börja spara

Cykelturer kan kosta väldigt lite; om du är villig att leva på ris och gröt och vildläger vid varje tillfälle, då är en otroligt mager budget möjlig.

Visum, hotellvistelser och restaurangbesök räcker till, men om du hoppas på ett lyckligt medium (en snäv matbudget och gott om billigt eller gratis boende med enstaka slöseri) kan du hålla de dagliga kostnaderna ganska låga, beroende på land. Det är dock viktigt att ta hänsyn till reseförsäkring och akutpengar för cykelreparationer och byte av kit.

Sätt upp dina egna personliga mål

Världscyklisten Jonathan Kambsgaro-Bennett säger att frågan han får mest är hur långt han trampar på en dag. Hans svar? "Det beror på kullarna, vinden, vägen och ungefär en miljon andra saker... Speciellt vinden."

Att ställa in dagliga avstånd kan vara svårt men att ha en ungefärlig uppfattning om vad du vill (och kan) uppnå hjälper dig att planera en resplan. Många cykelturister cyklar i genomsnitt mellan 60 km och 80 km per dag, beroende på förhållandena, medan de som precis har börjat kan sikta på mycket mindre. Förutom vädret och kvaliteten på vägarna bör dina personliga mål också påverka de beslut du fattar längs vägen – och kommer ofta att pressa dig att fortsätta.

Bli ett campingproffs

Att slå upp ett tält i det vilda efter en lång dag i sadeln kan vara stressigt. Lyckligtvis åsidosätter trötthet ofta rädsla – och ju mer du gör det, desto lättare blir det. Vissa platser välkomnar vild camping så länge du är utom synhåll (Skottland, Iran, Japan) medan andra förbjuder det vilket gör det mycket tuffare (Schweiz, Australien och USA) – det är värt att vara medveten om lagarna var du än väljer att cykla.

Medan en fin, avskild, platt bit gräsmatta nära en flod är målet, kan vad som helst göra en bra lägerplats och nyckeln till att åsidosätta dessa initiala rädslor är att hålla undan privat egendom, eller att helt enkelt be markägarna om tillåtelse att slå läger. Lokalbefolkningen är ofta angelägna om att hjälpa till – och om du har deras välsignelser kommer du att sova som en bebis.

Bli bekant med cyklistresurser

Om du gillar Couchsurfing kommer Warmshowers – ett sammansvetsat internationellt gemenskap av cykelentusiaster som vänder sig till pedaldrivna resenärer – att vara din bästa vän på turnén.

Även om det är svårt att hitta värdar i Centralasien, Afrika och delar av Mellanöstern, har Warmshowers ett enormt nätverk i hela Europa, Iran och Amerika. Många värdar kommer att göra mer än att ge dig en plats att vila huvudet på efter en dag på cykeln, ofta mata dig med middag och dela med sig av sina egna berättelser om äventyr.

Lär dig att laga mat på en kamin

Om du inte är nöjd med en två minuters nudeldiet, ägna lite tid åt att lära känna din spis. De flesta små lägerkaminer har bara en inställning och få cykelresenärer har med sig mer än två små kastruller, men med lite kreativitet kan du få ihop en utsökt måltid efter en tuff dag av trampande.

Pasta, ris och gröt är prisvärda basvaror. För att göra dina måltider mer spännande, släng lite chili, vitlökssalt, peppar och currypulver i lätta plastbehållare. Jordnötssmör förvandlar även de värsta måltiderna till en satayglädje och soppblandningar ger lätta men ändå läckra såsbaser.

Övervinn dina rädslor

"Tänk om någon stjäl din cykel? Tänk om du blir attackerad när du campar? Tänk om du blir påkörd av en lastbil?" Det här är inte bara de frågor som folk kan ställa till dig – det är de du kommer att ställa dig själv flera gånger innan du ger dig av.

För att hantera dessa återkommande rädslor, förvänta dig det bästa men förbered dig på det värsta. Förbind dig att läsa det finstilta och skaffa en försäkring med ett heltäckande skydd som kommer att ersätta ditt kit om det blir stulet. Förvara ett personlarm eller björnspray på en tillgänglig plats och överväg att bära en SPOT-tracker; dessa enheter (när de är påslagna) avger din position så att vänner och familj kan hålla ett öga på var du är. Var vaksam så kommer du att klara dig. Majoriteten av cyklisterna rapporterar överväldigande generositet och vänlighet från vägen.

18 Apr 2023