Välj rätt cykel att köpa

För att hitta rätt cykel att köpa är det bra att veta vad du ska ha den till. Grejen är ju att en stadscykel går inte att cykla i skogen med på lika bra sätt som en mountainbike. Sedan om du även tänkt köpa cykel till barnen, så finns det en del där med att tänka på.

Cykel till dig själv

Först, fundera på vad du ska använda cykeln till allra mest. Skka du bara träna, eller tävla med den? Ska du ha den för att pendla till jobbet med eller är det för att cykla i skog och mark? Eller funderar du på att köra Vätternrundan?

För att pendla till jobbet med så fungerar en sportcykel bra. Eller så satsar du på en så kallad klassisk cykel, med bekväm sadel, pakethållare och korg.

Om du vill träna eller tävla så är det bra att satsa på en racercykel. Men ska du ut i terrängen, skogen och så vidare är det en mountainbike som passar dig.

Det finns även elcykel för dig som vill ha extra hjälp med trampningen. 

Cykel för barn

Det gäller att välja rätt cykel även för barnet, och valet ska baseras på ålder, längd, förmåga att cykla och så vidare. En cykel till barn ska aldrig vara för stor, den ska inte "växas" in i. En bra storleksguide är detta:

  • 3–5 år / 90–105 cm: 12 tum
  • 3–6 år / 95–115 cm: 14 tum
  • 4–7 år / 100–120 cm: 16 tum
  • 6–8 år / 115–125 cm: 20 tum
  • 7–11 år / 125–145 cm: 24 tum
  • 11 år / 140 cm och uppåt: 26 tum eller större

Du sa alltid köpa en barncykel som är i rätt storlek för just ditt barn. När barnet sitter på sadeln, så ska hon eller han nå ner till marken med båda fötter. Är cykeln för stor, så är det svårt att hålla balansen. En annan viktig sak är att tänka mer på kvalitet än vad den kostar. Du kan ju alltid satsa på begagnat, tills barnet växt färdigt. 

23 Nov 2020